Tuesday, December 1, 2009

hargai diapada suatu hari di sekolah seorg murid bertanya pada guru. ketika itu guru tersebut sedang mngajar mngenai kasih sayang.

Pelajar : cikgu, macam mana kita nk pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang.Macam mana jugak kasih sayang itu berkekalan?

Cikgu  : ok, kamu buat apa yang saya suruh. Kamu pergi ke padang, kamu berjalan di atas  rumput sambil memandang rumput di depan kamu. Plih yang PALING cantik tanpa MENOLEH ke belakang lagi walau SEKALI dan petik rumput yang paling cantik  bawak ke kelas.

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun denganya.

Cikgu   : Kenapa tiada rumput yang dipilih?

Pelajar : Tadi semasa saya berjalan, saya cari rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tp cikgu kata petik yang paling cantik,maka saya pon terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di hujung padang saya tak jumpa pun yang paling cantik, mungkin ada dia antara di belakang saya tadi rumput yang paling cantik. Tapi dah cikgu cakap tak boleh menolah ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu   : Ya, itulah jawapannya. Maknanya apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang,janganlah kita mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janagn kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Semoga yang berlalu tidak berulang lagi. Dan ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik walaupun nak diikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi

kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu .......... kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari..

4 comments:

pika. said...

sonok larh bce mnde niy .

he3 .

youngxie said...

hello...nice blog.. your right.. kadang2 apa yang ada di depan mata kita bukan lah penentu segala nya.. dan kadang2 sesuatu yang tersembunyi itulah segala nya

youngxie said...

you right.. kadang2 apa yang ada di depan kita bukanlah penujunk segala nya.. dan kadang2 apa yang tersirat itulah penentu hidup kita

KizZ said...

Salam kenal..

Kalau sudi jemputlah ke Blog kami di
www.kizgarden.blogspot.com

Follow kiz jugak taw..

TERIMA KASIH